Актуальні новини:


понеділок, 26 вересня 2011 р.

Нововведения для плательщиков НДС

Законом України від 07.07.2011 року № 3609-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України" (далі - Закон № 3609), який набрав чинності 06.08.2011 г., внесено зміни до розділу V "Податок на додану вартість" Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Так, Законом № 3609 доповнено умови за якими суб’єкти господарювання можуть бути добровільно зареєстровані платниками ПДВ, а саме, особа, статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) якої перевищує 300000 гривень та яка не є платником податку, може добровільно зареєструватися незалежно від наявності здійснених нею оподатковуваних операцій та обсягу постачання товарів/послуг іншим платникам податку.


Крім того, уточнено, що при добровільній реєстрації у заяві можна зазначити бажаний день реєстрації, який повинен відповідати даті початку податкового періоду (календарного місяця), з якого особа вважатиметься платником ПДВ та матиме право на виписку податкових накладних (раніше бажаний день реєстрації також міг відповідати даті початку проведення операції).

У разі переходу осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку, на загальну систему оподаткування, за умови, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статті 181 або пунктом 182.1 статті 182 Кодексу, з початку календарного року, реєстраційна заява має бути подана не пізніше 10 січня цього календарного року; у разі якщо такий перехід здійснюється упродовж календарного року, реєстраційна заява подається одночасно з поданням заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування.


При реєстрації осіб як платників податку, які обрали спрощену систему оподаткування, що передбачає сплату податку, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статті 181 або пунктом 182.1 статті 182 Кодексу, реєстраційна заява подається одночасно з поданням заяви на право застосування спрощеної системи оподаткування.

Також зазнали змін критерії, яким повинні відповідати платники ПДВ, що претендують на автоматичне відшкодування цього податку. Знижена питома вага операцій, оподатковуваних по нульовій ставці до 40%, а розбіжності, що допускаються між податковим кредитом, сформованим платником податків і податковими зобов’язаннями його контрагентів, не повинні перевищувати 10% від заявленої суми бюджетного відшкодування за попередні три місяці (раніше цей строк не був зазначений взагалі).

Продовжено строк для реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі до 20 днів, наступних за датою виписки (п. 201.10 Кодексу), раніше податкова накладна підлягала реєстрації в Єдиному реєстрі в день виписки. При цьому зберігається вимога щодо видачі такої податкової накладної покупцеві тільки після реєстрації її в Єдиному реєстрі податкових накладних.


Перелік обов’язкових реквізитів, що повинна містити податкова накладна, доповнено новим реквізитом "код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України)". Листом ДПС України від 08.09.2011 року № 24316/7/15-3117 було надано роз’яснення, що тимчасово, до внесення змін до наказу ДПА України від 21.12.2010 року № 969 "Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення", в податковій накладній код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України) зазначається в графі 3 "Номенклатура постачання товарів/послуг продавця". Слід зазначити, що для вітчизняних товарів, які не відносяться до підакцизних, код товару згідно УКТ ЗЕД у податковій накладній не вказується.

Звертаємо увагу платників ПДВ на те, що, відповідно до внесених змін, податкова накладна, виписана при здійсненні операцій по поставці підакцизних товарів і товарів, завезених на митну територію України, з 01.01.2012 р. підлягає включенню до Єдиного реєстру податкових накладних незалежно від розміру ПДВ в одній податкової накладній.



Похожие материалы:

Немає коментарів :