Актуальні новини:


пʼятницю, 9 вересня 2011 р.

Изменения в правилах формирования налогового кредита по НДС

Законом України від 07.07.2011 р. №3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення норм Податкового кодексу України» (далі — Закон №3609) внесено наймасштабніші зміни до ПКУ. Зміни, внесені до розділу V «Податок на додану вартість» ПКУ, набрали чинності з 6 серпня 2011 року.

Зокрема, слід звернути увагу на зміни у правилах формування податкового кредиту:

— при фактичному використанні товарів (послуг), основних виробничих засобів не в оподатковуваних операціях, а в операціях, які не є об’єктом оподаткування або звільнені від оподаткування (незалежно від того, на підставі якої законодавчої норми: розділу V чи іншого розділу ПКУ, чи міжнародного договору (угоди)), такі товари (послуги), основні виробничі засоби вважаються проданими у тому податковому періоді, на який припадає таке використання. Податкові зобов’язання нараховуютсья лише у тому разі, якщо при придбанні таких товарів (послуг), основних виробничих засобів платник податку скористався своїм правом на формування податкового кредиту (п. 198.5 ст. 198 ПКУ);

— п. 198.6 ст. 198 ПКУ передбачено заборону на формування податкового кредиту, у разі якщо отриману податкову накладну оформлено з порушенням вимог ст. 201 ПКУ. Водночас залишається чинною норма щодо можливості формування податкового кредиту на підставі податкової накладної, оформленої з порушенням, якщо до декларації за звітний період додано заяву зі скаргою на постачальника та є документи, що засвідчують факт придбання товарів/послуг або факт їх оплати (абзац одинадцятий п. 201.10 ст. 201 ПКУ).


Похожие материалы:

Немає коментарів :