Актуальні новини:


четвер, 3 травня 2012 р.

Відомості про платника податків підлягають щорічному підтвердженню

Статтею 184 Податкового кодексу України (із змінами та доповненнями) визначено перелік підстав, існування яких приводить до самостійного або примусового анулювання реєстрації платника ПДВ та виключення його з Реєстру платників податку.

Однією з підстав анулювання реєстрації платника ПДВ, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку, є наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку (ст. 93 Цивільного кодексу України).

Нормами Податкового кодексу України передбачено, що із зазначених вище підстав, анулювання реєстрації платника ПДВ відбувається за самостійним рішенням податкового органу.

Слід звернути увагу на те, що у разі анулювання реєстрації платник податку на додану вартість позбавляється права на виписку податкових накладних, які є підставою для нарахування податкового кредиту його контрагентами.

Звертаємо увагу платників податків не те, що відповідно до п. 11 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. № 755-IV юридична особа зобов’язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. Неподання такої реєстраційної картки є підставою для внесення запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Для запобігання наведених ризиків ДПС у м. Києві рекомендує щорічно протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації юридичної особи подавати (надсилати) державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Джерело: ДПС у м. Києві

Похожие материалы:

Немає коментарів :