Актуальні новини:


вівторок, 27 грудня 2011 р.

При осуществлении торговли за наличный расчет предприятие обязано проводить расчеты, применяя РРО

Підприємство займається оптовою та роздрібною торгівлею кондитерськими виробами, м’ясом та іншими продуктами харчування. Чи треба такому підприємству проводити розрахункові операцію на загальну суму придбання через реєстратори розрахункових операцій, чи можна проводити розрахунки через касу підприємства з оформленням прибуткових та видаткових ордерів?

Відповідно до статті 3 Закону України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон) суб’єкти господарювання, що здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), під час продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг зобов’язані:
  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуг) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку і переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;
  • проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) і обліку їх кількості.

Статтею 2 Закону визначено, що розрахункова операція — це прийом від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернений покупцем товар, а в разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа про оплату в безготівковій формі товару (послуг) банком покупця або — у разі повернення товарів (відмови від послуги) — оформлення розрахункових документів про перерахування коштів до банку покупця.

Крім того, статтею 9 Закону визначено перелік операцій, при здійсненні яких РРО і розрахункові книжки не застосовуються. Зокрема, відповідно до пункту 12 цієї статті в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Отже, при здійсненні торгівлі за готівковий розрахунок підприємство зобов’язане проводити розрахунки, застосовуючи РРО, або безготівкові розрахунки за продані товари (надані послуги) через установи банків.

Источник: www.dpa.dn.ua

Похожие материалы:

Немає коментарів :