Актуальні новини:


вівторок, 19 червня 2012 р.

Зміни в оподаткуванні доходів фізосіб та підприємців-«спрощенців»

З 1 липня 2012 року набирає чинності прийнятий Верховною Радою України 24.05.12 р. Закон України №4834 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» (далі — Закон №4834) (законопроект реєстр. №9661-д).

Законом №4834 вноситься комплекс змін до багатьох норм ПКУ, які спрямовані на спрощення провадження діяльності платників податків, розширення пільг з оподаткування та поліпшення адміністрування деяких податків.

Розглянемо зміни, які вже з 1 липня цього року слід враховувати при обкладенні податком на доходи фізичних осіб та при провадженні фізичними особами — підприємцями спрощеної системи оподаткування.

Так, змінами внесеними Законом №4834 до пп. 164.2.9 ПКУ, звільнено від оподаткування інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, зазначеними у підпункті. Тобто відтепер дохід від продажу цінних паперів, емітованих Міністерством фінансів України (ОВДП), є неоподатковуваним доходом.

Також Законом №4834 статтю 165 ПКУ доповнено підпунктами 165.1.51 та 165.1.52, якими встановлюється звільнення від оподаткування доходів фізосіб, одержаних від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), пов’язаних із переходом права власності на такі валютні цінності, за винятком доходів, оподаткування яких прямо передбачено іншими нормами цього розділу, а також інвестиційного прибутку від операцій з борговими зобов’язаннями НБУ.

Нагадаємо, що згідно з Декретом КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» термін «валютні цінності» включає в себе:
  • валюту України — грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти на рахунках, у внесках у банківських та інших фінансових установах на території України;
  • платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України;
  • іноземну валюту — іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших фінансових установ за межами України;
  • платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, інші фінансові та банківські документи), виражені в іноземній валюті або банківських металах;
  • банківські метали — це золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках і порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів.

Отже, фізособи з 1 липня цього року не будуть сплачувати податок на доходи фізичних осіб при продажу вищеперелічених валютних цінностей (крім цінних паперів), зокрема іноземної валюти та банківських металів. Крім того, фізособи, які починаючи з другого півріччя цього року одержуватимуть інвестиційний прибуток від продажу боргових зобов’язань НБУ, не будуть сплачувати податок з таких доходів.

Звільнено з другого півріччя цього року від оподаткування також виплати з державного бюджету, пов’язані з виконанням рішень закордонних юрисдикційних органів, у т. ч. Європейського суду з прав людини, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України.

Змінами до пп. 164.2.17 «а» встановлено, що не підлягає оподаткуванню тільки вартість використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, що належить роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

На відміну від попередньої редакції цієї норми, компенсація вартості такого використання тепер підлягатиме оподаткуванню.

Законом №4834 у пп. 164.2.17 «д» уточнено, що про анулювання кредитором за його самостійним рішенням боргу платника податку такі кредитори повинні повідомляти громадян-боржників рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Тільки наявність такого повідомлення є підставою для включення фізособою до свого річного оподатковуваного доходу та зазначення у річній податковій декларації суми такого анульованого боргу.

«Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», №23, 11 червня 2012 року


Похожие материалы:

Немає коментарів :