Актуальні новини:


понеділок, 11 червня 2012 р.

Чи може фізична особа — підприємець, яка застосовує спрощену систему оподаткування та має у власності житлове приміщення загальною площею 120 кв. м, здавати в оренду частину цього приміщення (кімнату) площею 30 кв. м?

Право приватної власності закріплено Конституцією України та Цивільним кодексом (статті 41 та 325), згідно з якими суб’єктами права власності є фізичні особи та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, не є обмеженими. Законом може бути встановлено обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути у власності фізичної та юридичної особи (стаття 325 Цивільного кодексу).

Відповідно до п. 1 статті 320 Цивільного кодексу власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Зазначене положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.


З 1 січня 2012 року набрав чинності Закон України від 4 листопада 2011року №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування обліку та звітності», яким запроваджено нові правила та умови застосування спрощеної системи для юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

З 1 січня 2012 року абзацом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу ХІУ ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (зі змінами та доповненнями) встановлено, що фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1000000 грн, мають право обрати другу групу.

Підпунктом 291.5.3 пункту 291.5 статті 291 ПКУ передбачено, що фізичні особи — підприємці, які надають в оренду житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.

Отже, якщо площа майна, яке належить на правах власності фізособі та надається в оренду (частина здається фізичною особою — підприємцем, а частина фізичною особою — не суб’єктом господарювання), перевищує норми, встановлені пп. 3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, то така фізична особа — підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Зазначене не забороняє фізичній особі — підприємцю здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування.

Таким чином, фізична особа — підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового приміщення в оренду (30 кв. метрів) лише за умови, що решта житлового приміщення (90 кв. метрів) не перебуває в оренді.

Роз’яснення з цього питання надається в Узагальнюючій податковій консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду, яка затверджена наказом ДПС України від 20.02.2012 р. №136.


Похожие материалы:

1 коментар :

Eu Cigs сказав...

Cпасибо большое!