Актуальні новини:


середа, 7 вересня 2011 р.

Как отразить в декларации по НДС необлагаемые операции

Пунктом 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №969 (далі — Порядок №969), визначено, зокрема, що для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні, тобто при одночасному постачанні одному покупцю як оподатковуваних товарів/послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, продавець складає окремі податкові накладні (не допускається заповнення в одній накладній одночасно графи 10 та граф 7, 8 і 9).

Згідно з п. 192.1 ст. 192 розд. V ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню.


Відповідно до п. 18 Порядку №969, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань згідно зі ст. 192 розд. V ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Результат перерахунку податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника й отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період у порядку, визначеному центральним органом ДПС (п. 192.3 ст. 192 розд. V ПКУ).

Так, згідно з п. 3.9 та п. 4.5 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 25.01.11 р. №41, збільшення або зменшення згідно зі ст. 192 розд. V ПКУ обсягів постачання/придбання, за якими не нараховувався ПДВ, продавцем товарів/послуг відображається у рядку 8.1.1 податкової декларації з ПДВ, а покупцем — у рядку 16.1.1 податкової декларації з ПДВ. При заповненні цих рядків обов’язковим є подання додатка 1 (Д1), який заповнюється у розрізі контрагентів та розрахунків коригування до податкових накладних.

Враховуючи зазначене, у разі якщо після постачання товарів/послуг, які звільняються від обкладення ПДВ, здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їхньої вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати за такі товари/послуги, постачальник таких товарів/послуг повинен виписати розрахунок коригування до раніше виписаної ним податкової накладної та відкоригувати обсяги їх постачання. При цьому збільшення або зменшення обсягів постачання/придбання, за якими не нараховувався ПДВ, продавцем товарів/послуг відображається у рядку 8.1.1 податкової декларації з ПДВ, а покупцем — у рядку 16.1.1 податкової декларації з ПДВ. При заповненні цих рядків обов’язковим є подання додатка 1 (Д1), який заповнюється у розрізі контрагентів та розрахунків коригування до податкових накладних.


Похожие материалы:

Немає коментарів :